Bijzondere Veluwse Bomen

De Veluwe kent een zeer groot aantal meer dan prachtige bomen. Helaas is het vrijwel onmogelijk om deze allemaal op de foto vast te leggen. Wat meer kans van slagen heeft zijn de historische bomen met een naam, en waar vaak een bijzonder verhaal achter schuil gaat. In het verleden heeft de Veluwe vele gedenkwaardige bomen gekend maar deze bleken toch niet zo "eeuwig levend" als dat ze in de geschiedenisboekjes werden genoemd. De Napoleonboom in Doornspijk waar de heer Bonaparte nog met zijn rug tegen aan heeft gezeten is lang geleden al verdwenen, de Koningseik in het Speulderbos heeft het zelfde lot ondervonden en zeer recent nog heeft de eeuwenoude Mariabeuk in Wapenveld het eeuwige leven op aarde verlaten voor een plekje in de bomenhemel. Toch zijn er nog vele bomen aanwezig waar we alleen maar diep respect voor kunnen hebben want als die bomen konden spreken zouden ze een verhaal vertellen waar geen woorden voor bestaan...

Naam: Mariabeuk
Ouderdom: 400 jaar
Plaats: Hattem / Molecaten
Filmpje: Link
De Mariabeuk op het landgoed Molecaten is ruim 400 jaar geleden geplant als markering op de kop van een toen gegraven spreng. Het betreft één van de oudste beuken van Nederland.


Naam: Koningseik
Ouderdom: 300 jaar
Plaats: Kroondomein Hoog Soeren
Filmpje: Link

Het betreft waarschijnlijk een herinneringsboom aan Willem III van Oranje. Vanaf 1675 was hij stadhouder van het hertogdom Gerle. De boom moet ergens uit die tijd dateren.

Naam: Doelboom
Ouderdom: 200 jaar
Plaats: Orderbos / Apeldoorn
Filmpje: Link

Vermoedelijk is de beukenboom vroeger een Doelboom geweest. Dit hielt in dat de boom een grens markeerde tussen de verschillende doelen (bospercelen) De grensboom zou dateren uit de eerste helft van 1800.
 

Naam: Wilhelmina Linde
Ouderdom: 120 jaar
Plaats: Hoog Soeren
Filmpje: Link
Een Lindeboom welke op 6 september 1898 is geplant door de inwoners van Hoog Soeren ter gelegenheid van de inhuldiging van Wilhelmina.